MİRAS SEMBOLLER, ZANAATTAN TASARIMA “ÇANAKKALE”
ÇOMÜ Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM), Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü ile MSGSÜ Tekstil Ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Çanakkale İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü – Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. A.Ş. arasında yürütülecek Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma “Çanakkale” projesine dair işbirliği protokolü taraflarca imzalanmıştır.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz ile Kale Seramik Karo Tasarım ve Ürün Geliştirme Müdürü Erdal Demirci tarafından imzalanan ve beş etaptan oluşan projenin amacı, bölge değerlerinin tasarımcı bakış açısıyla keşfedilmesi, yenilikçi ve yaratıcı bakış açısıyla yeniden ele alınarak değerlerimizin yüceltilmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak seramik ve tekstil alanında yeni ve çağdaş tasarım önerilerinin hayata geçirilmesi olarak belirlendi.
Prof. Gaye Kırlıdökme Belen’in 2012 yılında kurgulayarak 2014 yılında uygulamaya başladığı “Miras Semboller Zanaattan- Tasarıma” başlıklı tekstil projesinin Kastamonu ve İstanbul’dan sonra üçüncü ayağı olarak Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma ‘Çanakkale’, ÇOMÜ den seramik ve MSGSÜ den tekstil olmak üzere iki farklı disiplinin lisans/lisansüstü düzeydeki 71 öğrencisini bir amaç etrafında buluşturmuştur.
Beş etaptan oluşan Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma ‘Çanakkale’ projesinin amacı, bölge değerlerinin tasarımcı bakış açısıyla keşfedilmesi, yenilikçi ve yaratıcı bakış açısıyla yeniden ele alınmasıyla değerlerimizin yüceltilmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak seramik ve tekstil alanında yeni ve çağdaş tasarım önerilerinin hayata geçirilmesidir.
Prof. Gaye Kırlıdökme Belen ve Doç. Yeşim Zümrüt yönetiminde, Öğr. Gör. Dr. Mehmet Coşar, Öğr. Gör. Necmi Tekin, Arş. Gör. Pınar Yılmaz, Arş. Gör. Damla Yücebaş yardımcılığında 2017 yılında başlayan çalışmalar, 2021-2022 eğitim öğretim yılı boyunca da devam etmektedir.
Projenin ilk etaplarında; Çanakkale ve İstanbul’da akademik olarak konunun öğrencilere aktarılması adına sektör temsilcilerinin de katılımıyla bir dizi konferanslar, esin kaynaklarının tespiti için müze-kent gezileri ve çalıştaylar düzenlenmiştir. Projede çalışan öğrenciler ile gruplar halinde Çanakkale Seramik Fabrikalarına mesleki teknik geziler düzenlenerek ÜRGE Müdürü Erdal Demirci yönetiminde bilgilendirme toplantıları, ürün geliştirme çalışmaları yapılmış, ürün geliştirme süreçleri tamamlanan tasarımlar nihai ürüne dönüştürülmüştür. Projenin beşinci ve son etabında ise seramik ve tekstil alanında sektör kollarına da ulaştırılmak üzere basılı bir katalog hazırlanacak ve seçilen tasarımlar ile eserler Kasım-Aralık 2022 de Troya Müzesi sergi salonunda izleyiciler ile buluşacaktır.